Startup Programları Tasarlamak & Yönetmek: Part I - Başarısızlığının Ardındaki İki Temel Sorun
Şirketlerde ya da Teknokentlerde startuplar için hızlandırma, açık inovasyon, scouting programları yöneten arkadaşlarla sohbet ederken problemler genelde şu iki nokta etrafına toplanıyor:
3-6 ay arası süren programlarda startuplar, mentorlar, yönetim ekibi ve diğer kişi/kurumlarla olan tüm aksiyonları sorunsuz ve efektif yönetmek
Her bir programla büyüyen komünitelerini (mentorlar, startuplar, mezunlar, yatırım yapılanlar) yönetmek, komünite verileri arası ilişki ağları kurmak ve çalışan sirkülasyonunda veriyi kaybetmemek

Bu iki sorunu çözemeyen yapıların startup programları tek seferlik PR aktivitesinin ötesine geçemiyor, parçası olan startuplara ve yürüten şirkete/teknokente de bir faydası yok.
Bu konuda deneyimlediklerimizi vakaya dayalı, globaldeki pratiği de konu edinen bir post serisinde paylaşmak istedik. Vaka olarak da yukarıdaki iki probleme uzun süredir kafa yoran Bilişim Vadisi’nin Mobilite Hızlandırma Programı’ndan yardım alacağız. Bu yıl üçüncü mezunlarını veren program Bilişim Vadisi’nin mobilite ekosistemi kurma ve mobilite komünitesini (büyük şirketler, startuplar, mentorlar vb.) Vadide toplama hedeflerine hizmet ediyor.
Program son iki yıldır uçtan uca TECHIN2B (innovation programs management software) üzerinden yönetiliyor. Programı tasarlayan ve yöneten sevgili Tuba Öztepe, Selin Uzuner Güneş, Rabia Ergin, ve Sümeyye Ağaç ilk program sonrası ‘excel tablolarıyla büyük programlar yönetip komünite oluşturma imkansızlığının’ farkına varıp bir çözüm arayışına girdiklerinde yollarımız kesişmişti.
Biz de TLS.IP olarak hem TECHIN2B ile tüm süreci dijital olarak uçtan uca yönetme hem de program tasarım ve operasyonunda iki yıldır bu özgün işe katkı verme şansı buluyoruz.
Uzun bir yazı dizisi olmasını planlıyoruz. Amacımız bizim gibi startup bağımlılarıyla playbook gibi kullanılabilecek deneyim ve global pratikleri paylaşmak. Paylaştıklarımızı TLS.IP Linkedin profilinde ve TLS.IP'nin websitesinde toplayacağız.
İkinci postun (Part II) odaklandığı soru şu olacak: İyi Girişimlerden Başvuru Almak İçin Ne Yapmalı?