top of page
Search

Startup Programları Tasarlamak & Yönetmek: Part III - Neyle Başlamalıyım ?

Büyük şirketlerde ya da Teknokentlerde startuplarla işbirliği yapmak için hızlandırma, scouting, venture builder vb. bir araç/program tasarlamak ve yönetmek üzerine bildiklerimizi ve deneyimlediklerimizi bir Playbook altına topluyoruz. İlk iki posta göz atmak isteyenler için > Tık


Özellikle büyük şirketlerde inovasyon sürecini hızlandırmak için kullanılabilecek araç seti çok geniş: startup partnership unit, startup satın alma, kurumsal girişim sermayesi (CVC), inkübasyon, hızlandırıcı, venture builder, entrepreneur-in-residence, hackathon, kurumiçi girişimci yetiştirme program ve en gelenekseli olan Ar-Ge departmanı. Direksiyondaki ekip ilk iş olarak bu araçları nasıl harmanlayacağını belirlemeli. Standart bir reçete yok, her şirkette farklı araçlar kültürü yaratmada rol oynayabilir. Amaç farklı araçları kullanmak değil, inovasyonu hızlandırmak için doğru setup'ı bulmak. Doğru setup ve stratejiyi bulmak ve girişimlere faydalı bir mekanizmaya dönüştürmek için ortalama 3-4 yıllık bir zaman dilimi gerekli. Bu oyun planından şirkete inovatif, gelir sağlayan büyük bir çıktı üretmek için de ortalama 3-4 yıl gerekiyor. 6-8 yıllık bu sürecin arkasında duramayan, hemen çıktı bekleyen şirketler inovasyon tiyatrosu oynuyor. Dışarıdan bakıldığında startup programları, demo day vb. göz boyayan araçlar ile güzel bir PR yapılsa da şirketin inovasyon kapasitesinde bir arpa boyu yol gidilmiyor.

Bir startup işbirliği programı tasarlama & yönetme sürecini 7 alt alanda planlayıp yönetiyoruz. Kushner Ryan’ın Accelerate This! kitabında bu alanların çok temiz bir gösterimi var, yazıyla lafı uzatmamak adına onu alıntılayalım:


Her inovasyon programının amacı, hizmet ettiği arka plan ve hedeflediği girişim profili farklıdır. Büyük bir şirketin startup programını yönetmekle Bilişim Vadisi’nde hızlandırma programı yönetmek aynı şey değil. İlki şirketin faaliyet alanında gelecek 20 yılda rekabet avantajı sağlayabilecek teknolojileri geliştiren girişimlerle teknoloji entegrasyonları yaratmayı hedefler; ikincisi ise bir teknoloji teması etrafında komünite biriktirirken hisse (sweet equity) ya da satıştan kar (revenue-sharing) iş modellerini kullanarak gelir ve sürdürülebilirlik sağlamayı hedefler. Aranılan girişimlerden sunulan servislere kadar her şey farklılaşır.

“Pipeline Geliştirme & Outreach Planı” aşamasını çoğu program yöneticisi bir başvuru formu hazırlayıp duyuru yapmaktan ibaret görüyor, geri dönüşü olmayan bir hata!

Yönettiğiniz program bu adımda hedeflediği girişimlere ulaşamazsa size sunulan yemeği yersiniz; yani gelişigüzel düşen başvurularla yetinirsiniz. Program süresince biraz tuz, baharat ekleyebilirsiniz belki ama bu yavan yemeğinizin tadını değiştirmez. Part IV’te iyi girişimleri bulmak için “Pipeline Geliştirme / Outreach Planı” oluştururken neler yaptığımızı paylaşacağız, uygulamaya yönelik metotlar önereceğiz.

 
 
 
bottom of page