Startup Programları Tasarlamak & Yönetmek: Part IV - Pipeline & Outreach Planı Nasıl Oluşturulur?
- Semih Erden
- Oct 13, 2023
- 2 min read
Büyük şirketlerde ya da Teknokentlerde startuplarla işbirliği yapmak için hızlandırma, scouting, venture builder vb. bir araç/program tasarlamak&yönetmek üzerine bildiklerimizi ve deneyimlediklerimizi bir Playbook altına topluyoruz. Önceki partlara göz atmak isteyenler için > Tık
Part III’te bir startup işbirliği programını 7 alt alan üzerinde tasarlayıp yönettiğimizi paylaşmıştık. Bu alanların ilki ‘Pipeline Geliştirme & Outreach Planı’. Bu alanı tasarlarken çekirdeğe şu iki soruyu alıyoruz: Hangi girişimleri arıyoruz? Aradığımız girişimlere nasıl ulaşırız ve ilgilerini çekeriz? Cevap bulabilmek için kullandığımız araç “Takım Konsensüsü”. Şirkette programı birlikte yöneteceğimiz ekip ve şirketin önümüzdeki 20 yılda nereye drive etmesi gerektiğine çalışan inovasyon ekibiyle veriye dayalı bir tartışma süreci yönetiriz. Bu genellikle günler süren, veriye dayalı analizlerle çalıştığımız bir süreç oluyor. Programın direksiyonundaki ekip aşağıda paylaşacağımız 6 sorunun cevabında konsensüse gelene kadar devam ediyoruz.
Konsensüs aramamızın nedeni program yönetim ekibinin 'hedefler ve bu hedeflere nasıl girişimlerle ulaşılacağı' noktasında hizalanması. Kullandığımız altı soru şöyle:
Programın varoluş amacı ne? Hangi teknolojik dikeylerde, hangi somut çıktıları bekliyoruz?
Bu varoluş amacına ve çıktılara bizi ulaştıracak “ideal girişim” arketipi ne?
Bu girişime ne değer sunabiliyoruz? Girişime anlatacağımız gerçekçi faydalar neler?
Bu fayda ve değer önerilerini nasıl, hangi tür içeriklerle sunmalıyız?
Ne sıklıkta içerik yayınlayacağız? Derinlik ne olacak?
Hangi kanallardan yayınlayacağız?
Kolay gibi gözüken zor sorular! Solar PV teknolojisi üzerine odaklanmış büyük bir holding için startup işbirliği programı tasarladığımızı varsayalım. İlk sorunun cevabını anlamlı bir zeminde tartışmak için öncelikle derin bir veri analizi yaparız. Bu aşamada farklı araç ve metotlar kullanıyoruz, örneğin Patent Landscape Analizi. Solar PV teknolojilerinde yeni gelişen teknolojilerin patent ısı haritalarını oluşturarak yoğun ve yeni gelişen teknoloji alanlarını listeleriz. Bu bize globalde yeni oluşmaya başlayan teknoloji teknoloji odakları ve program hedefleri arasında uyum yaratmak için kritik bir veri sağlar. Şirketin teknoloji alanına yeni giriş yapan firmaları da görmüş oluruz.

Verileri görsel olarak TECHIN2B üzerinde hazırlıyoruz; sistem arka tarafta yüzlerce veri noktasına bağlı. Bir diğer önemli nokta kullandığımız verilerin dinamik olması; statik bir pazar araştırma raporu gibi değil. İnovasyon ve teknoloji izleme sürekli bir iş; statik raporlar fotoğraf çekmek gibidir, baktığınız teknoloji alanının o anki fotoğrafını size gösterir. Veri ise dinamik, çalıştığınız teknoloji alanına her gün yeni patentler, startuplar ekleniyor. Aşağıdaki görsel solar PV alanındaki startup yatırımlarını, hangi yıl, hangi girişimin, ne kadar yatırım aldığının detayına kadar görebileceğiniz dinamik ve interaktif bir TECHIN2B tablosu.

Programı yöneten ekip olarak yukarıdaki 6 sorunun cevaplarını uzunca tartışıp netleştirebildiğinizde bir 'Outreach Planı ve Takvimi' ortaya çıkıyor. Program başlangıç tarihinizden 60-90 gün öncesi yapılacak aksiyonları makro düzeyde takvimlemiş oluyorsunuz.
Bu adım aceleye getirilmemeli, tüm programa performansına etki edecek aksiyonları belirlediğinizi hatırlatıp vakamızdan iyi uygulama örneğiyle destekleyelim. Bilişim Vadisi’nin hızlandırma programını yöneten ekip iç toplantılarına ek olarak Mobilite Hızlandırma Programı öncesinde bir çalıştay düzenleyerek program kurgusunu ve yol haritasını tartışıyor. Bu yılki çalıştaya 82 mobilite firmasından 93 profesyonel katıldı! Sevgili Ekrem Özcan’ın postuna göz atmak isterseniz -> Tık